ptaki przylatujące na zimę do Polski

o wszystkim

Temat: Psia pogoda
Polska to królestwo bocianów. W żadnym innym kraju nie ma ich tyle co u nas. Nie ma się więc co zamartwiać bo napewno przylecą za rok. Bocian zawsze wraca do swojego gniazda.
Najczęściej w okolice ostatniego gniazdowania. Starają się znaleźć gniazdo w promieniu 50 km od miejsca urodzenia. Zazwyczaj pierwsze przylatują samce a później zjawiają się samice.
Niektóre walczą ze sobą. Samiec przyjmuje tę która wygrywa, a jajka przegranej rywalki wyrzucane są z gniazda. tak słyszałam, nie wiem czy to prawda, bo mówi się też że bociania para to już na całe życie jest. Bocian jest przecież symbolem wierności małżeńskiej.
U nas - „ptak boży”, nosiciel szczęścia.
Bocian, symbol polskiego krajobrazu i wsi.

"Odlot bocianów" - Kubiak Tadeusz
Mówi bocian do bociana:
- Jutro lecę, proszę pana.
- I ja także. Lecz wrócimy
gdy stopnieją sniegi zimy.

Źródło: dwaswiaty.fora.pl/a/a,99.html



Temat: Obserwacje ptaków [2006] [2007]
Ponieważ Gosia kazała mi się dzielić wiedzą o ptakach , to zaczynam. Lamilko raczej w zimę rudzika nie widziałaś, ponieważ polskie rudziki, wykonują niewielkie migracje, na południe, np. na Węgry, albo na zachód np. Niemcy, Fracja. Najprawdopodobniej był to gil, ptaszek którego część populacji przylatuje na zimę do nas z północy, a część odbywa w kraju lęgi. Natomiast wielkim zaskoczeniem było dla mnie, to że w życiu nie widziałaś kowalika, poprostu musiałaś go kiedyś widzieć . Kowalik z reguły jest w każdym większym parku, czy zagajniku leśnym, no chyba że leży on w centrum wielkiego miasta. Dobrym przykładem jest zamieszczona przeze mnie kilka postów wcześniej. 4 kowaliki (chyba parka z 2 młodymi, a więc najprawdopodobniej gniazdujące tam) w ,,lasku" o wymiarach 700 x 500 m. Kowalika można więc spotkać na terenie całego kraju, przez cały rok.
Źródło: klubciconia.avx.pl/forum/viewtopic.php?t=3476


Temat: dokarmianie ptaków w zimie (i nie tylko) czy to złe?
Wiem Gosiu, chodziło mi o najjaskrawszy przykład wpływu dokarmiania ptaków na ich wędrówki.
Sypanie karmy "do ogródka", może mieć też wpływ na chociażby szpaki i kosy które coraz częściej zimują w Polsce. Gawrony i bogatki są u nas przez cały rok jako gatunek. Jednak zimą przylatują do nas osobniki z północy i wschodu, a "nasze" lecą na południe i zachód. Ciekawe, czy są jakieś badania dotyczące wędrówek tych gatunków i wpływu człowieka (a także zmian klimatycznych), na ich obyczaje wędrówkowe?
Źródło: klubciconia.avx.pl/forum/viewtopic.php?t=3712


Temat: Kapturka (Sylvia atricapilla (L., 1758))
.
Kapturka (pokrzewka czarnołbista, pokrzewka czarnogłowa) (Sylvia atricapilla (L., 1758)) - mały ptak częściowo wędrowny z rodziny pokrzewkowatych, zamieszkujący niemal całą Europę (bez północnych części Półwyspu Skandynawskiego) oraz północną Afrykę. Ptaki z południa osiadłe, z północy - wędrowne (przeloty IV-V i VIII-X), zimują w południowej Europie i północnej Afryce. W Polsce średnio liczny (lokalnie liczny) ptak lęgowy. W zdecydowanej większości odlatuje na zimę na południe, jednak coraz częstsze są przypadki zimowania w kraju.

Cechy gatunku
Samiec ma na głowie czarną czapeczkę sięgającą do krawędzi oka. Policzki i potylica szare. Wierzch ciała popielatoszary, spód biały, na piersi z odcieniem srebrnoszarym. Dziób i nogi szare. Samica ma czapeczkę brązową, również wierzch ciała bardziej brązowy. Młode podobne do samic. Ubarwieniem nieco przypomina sikorę ubogą.

Wymiary średnie
dł. ciała ok. 12 cm
rozpiętość skrzydeł 20-23 cm
waga 21 g

Biotop
Lasy liściaste i mieszane, większe zadrzewienia śródpolne, ogrody, parki wiejskie i miejskie, większe skupiska krzewów.

Gniazdo
Na wysokości 40-120 cm nad ziemią, zawsze w miejscu ocienionym, w bocznych gałązkach krzewu lub drzewka.Budowę paru gniazd rozpoczynają samce, które jako pierwsze przylatują na tereny lęgowe. Gniazda budowane są do ok. 1/3 ich końcowych rozmiarów ( gniazda takie nazywane są godowymi, próbnymi albo samczymi) i po kolei są przedstawione samicom, które wybierają jedne z nich i wraz z samcem dokonują dalszej rozbudowy. Zdarza się, że samica nie zaakceptuje żadnego gniazda i wówczas razem rozpoczynają budowę od podstaw w innym miejscu.

Jaja
Lęgi rozciągnięte od maja do początków lipca. W zniesieniu 4-6 jaj o średnich wymiarach 20x14 mm, o tle jasnobrązowym i ciemnobrązowych, nielicznych plamkach.

Wysiadywanie
Od złożenia ostatniego jaja trwa przez okres 13-14 dni. Ptaki często wysiadują jajo kukułki.

Pożywienie
Głównie owady zbierane na drzewach owocowych, a jesienią owoce i jagody.

Ochrona
Objęta ochroną gatunkową.

Opis zaczerpnięto z Wikipedii
Źródło: klubciconia.avx.pl/forum/viewtopic.php?t=4249


Powered by WordPress, © o wszystkim